Meulenberg BinnensteBuiten | Fototentoonstelling dr. Gerard De Paep

Seniorenresidentie Meulenberg is gelegen op het vroegere domein van de familie De Paep-Van Goethem. Het was de wens van dr. Gerard De Paep om het terrein na zijn overlijden een sociale invulling te geven. Zijn buste, die vroeger in de Sint-Annakliniek stond, kreeg in 2008 een plaats in het park.

In 2020 opende in de residentie een permanente tentoonstelling met unieke foto’s uit het familiearchief. Er is aandacht voor het gezin De Paep, voor Gerard als dokter en als politicus.

Onthaal

Achter het onthaalt hangt een foto van de gezinswoning in de Oude Zandstraat. Andere foto’s in deze ruimte geven sfeerbeelden van het park. Een schilderijtje uit 1950 toont dat kunstliefhebber Gerard De Paep zelf ook artistiek aangelegd was.

gang naar B-blok

Hier tonen we, naast enkele oude foto’s van de omgeving, de feestelijkheden bij de plaatsing van het borstbeeld in het park.

gang naast bar

Gezin

Gerard De Paep huwde Adrienne Van Goethem op 23 november 1927. Er kwamen vier kinderen: Guido (1928-2004), Raf (1930-2021), Lieve (1931-2014) en Ingrid (1941).

De familie woonde eerst in de Kloosterstraat, daarna verhuisde ze naar huis Verzele in de Stationsstraat. In 1938 kocht Gerard De Paep het buitengoed van de familie de la Kethulle de Ryhove. Het lag naast kasteel Molenberg in de (Oude) Zandstraat. In de paardenstallen werden paarden en koetsen later vervangen door auto’s, want ook daar hield Gerard van.

De jonge Gerard

Jan en Anne Verbeke waren welgestelde boeren uit de IJzerstraat in Melsele. Ze kregen dertien kinderen. Gerard was het elfde in de rij en het enige kind dat verder studeerde. Hij volgde het middelbaar aan het Klein Seminarie in Sint-Niklaas en startte in 1918 in de richting geneeskunde aan de latere universiteit van Gent. Na de oorlog maakte hij de studie af aan de ULB.

Dokter De Paep

In 1925 vestigde de pas afgestudeerde chirurg zich in Beveren. De primitieve medische hulpmiddelen deden hem dromen van een moderne kliniek. In 1927 voerde hij in het oude kloostergebouw van de zusters van H. Vincentius à Paulo zijn eerste operatie uit. Vier jaar later had de Sint-Annakliniek een moderne operatiekamer en kwam er een kraamafdeling. Dr. De Paep bleef tot zijn tachtigste opereren.

De Paep als politicus

De jonge De Paep was al snel Vlaamsgezind en geïnteresseerd in politiek. Hij zetelde tot na WO II in de provincieraad en was ook bestendig afgevaardigde. Over zijn rol in de oorlog lopen de meningen uiteen. In 1944 werd hij tijdens een operatie opgepakt. Er volgde een veroordeling wegens collaboratie en hij belandde in de gevangenis. In 1950 kwam hij vervroegd vrij, in 1962 kreeg hij eerherstel. Drie jaar later trok hij bij de verkiezingen de senaatslijst voor de Volksunie. Hij bleef senator tot 1974.

Eerbetoon

De zeventigste verjaardag van De Paep werd in Beveren een heel weekend gevierd met onder meer een academische zitting in Cortewalle, een misviering en een optocht door de gemeente.

Voor de 40ste verjaardag van de Sint-Annakliniek schonken de collega’s een borstbeeld.

In 1977 bestond de Sint-Annakliniek 50 jaar. Als stichter ontving dr. De Paep het ereteken officier in de Orde van Leopold II. De zusters Landrada, Fernanda en Gabriël, die de dokter vanaf de oprichting bijstonden, kregen de Gouden Palm van de Kroonorde.

Na het overlijden van Gerard De Paep in 1985 gingen stemmen op om een straat naar hem te vernoemen, maar pas op 21 januari 2011 kwam het tot een politiek akkoord. De Gerard De Paepstraat is een zijstraat van de IJzerstraat in Melsele.