Witloofkelder

Het verhaal van Seniorenresidentie Meulenberg en de witloofkelder

Er was eens …

Château Molenberg van Mme la Douairière de la Kethulle de Ryhove aan de huidige Oude Zandstraat.  De Beverenaar sprak van ’t Zwart Hekken.

In de jaren vijftig maakte het plaats voor appartementen van de huisvestingsmaatschappij.  

Naast het kasteel woonden Werner de la Kethulle de Ryhove (1851-1930) en Charlotte Schoutheete de Tervarent (1862-1938).   

In 1938 kocht dr. Gerard De Paep het domein met een park van 1 ha. Het gezin telde toen drie kinderen: Guido (1928-2004), Raf (1930-2021) en Lieve (1931-2014). In 1941 werd Ingrid geboren.

Het gebouw werd in mei 1940 onder vuur genomen. Het gezin en de buren zochten beschutting in de witloofkelder.  

Gerard De Paep overleed in 1985 en zijn echtgenote Adrienne Van Goethem een jaar later.  

Het pand stond een hele poos leeg. De witloofkelder, die door de familie nooit werd gebruikt om witloof te telen, verdween onder bladeren en bramen.

Van Seniorenresidentie Molenberg naar Seniorenresidentie Meulenberg Beveren

Volgens de wens van de dokter kwam er op het domein een sociaal project. In 2002 opende Seniorenresidentie Molenberg met 67 serviceflats.  

Op 1 december 2019 nam een nieuw opgerichte vzw van eigenaars de exploitatie in handen. Het personeel stapte mee over en mevr. Kris Van Doninck werd de nieuwe directeur van Seniorenresidentie Meulenberg Beveren.  

De bosgroep van ‘de Meulenberg’…

Eind oktober 2022 zagen de residenten voor het eerst de bosgroep op het domein verschijnen, gewapend met spades, snoeischaren en kruiwagens.
Deze vrijwilligers willen het donkere en verwilderde bos opschonen en teruggeven aan de bewoners. 

 … en de ontdekking van de witloofkelder

Woensdag 8 februari stond het verwijderen van bramen en klimop op het programma. Onverwacht stootten ze op iets hards. Voorzichtig maakten ze zoveel mogelijk vrij tot er een luik tevoorschijn kwam met daaronder…de witloofkelder.  

De witloofkelder van Meulenberg is 150 cm hoog, 210 cm breed en 270 cm diep. Het bed waarop het witloof werd geteeld is 175 cm diep.

… en de pers

De witloofkelder was groot nieuws. Er verschenen artikels in HLN, Het Nieuwsblad/GVA, De Standaard. Er volgden een nieuwsflash op VRT NWS en Radio Beverland en een interview op Radio2. De witloofkelder was tentslotte ook op VRT1 een item in de humoristische quiz ‘De dag van vandaag’ met Bart Cannaerts. Heel Vlaanderen wist die dag dat in het park van Seniorenresidentie Meulenberg in Beveren een witloofkelder ligt.

Witloof
De wortel van cichorei werd vroeger geroosterd en vermalen en verving koffie. Waarschijnlijk is rond 1830 toevallig ontdekt dat uit een wortel die in het donker wordt bewaard een losse krop met witte blaadjes groeit.
Het witloof zoals wij het kennen, wordt toegeschreven aan Frank Bresiers. De hoofdtuinier van de Brusselse Kruidtuin slaagde erin witloof met gesloten kop te kweken.  In 1867 werd witloof voor het eerst op de markten van Brussel verkocht.

De eerste witloofkelders dateren van de 19de eeuw en waren vooral terug te vinden op adellijke domeinen. Naar verluidt zou er ook eentje zijn op het koninklijk domein in Laken. Tegenwoordig wordt er witloof gekweekt in de kelder van de Antwerpse Sint-Amanduskerk.

DAG VAN DE ZORG 19 maart 2023

Tijdens de Dag van de Zorg konden bezoekers de witloofkelder bezoeken.

VERNISSAGE KUNSTEXPO 1 mei 2023

Op 1 mei 2023 opende de kunstexpo Seniorenresidentie Meulenberg BinnensteBuiten23. De genodigden konden van de gelegenheid gebruik maken om de witloofkelder van dichtbij te zien.

Het was aanschuiven aan de witloofkelder. Op de foto’s zien we schepen van cultuur Ingeborg De Meulemeester bij kunstenaar Bert Van Mieghem en zijn echtgenote, burgemeester Marc Van de Vijver die de kelder bezoekt en daarna praat met Ingrid De Paep, jongste dochter van dr. Gerard De Paep.